KÖSZÖNTŐ

Szeretettel köszöntjük önöket a Mese-Vár Óvoda és Bölcsőde honlapján. Reméljük a honlap segítségével több információt, átfogóbb képet kapnak intézményünkről. Büszkék vagyunk az itt folyó pedagógiai munkára, a kultúrált környezetre, gyermekeinkre. Köszönjük a sok segítséget, amit a várostól, a szülőktől, támogatóktól kapunk.

Mese-Vár Óvoda és Bölcsőde

HÍREINK

Home office egy óvodással
2020. március 21.
Megtekintve 718 alkalommal
A koronavírus miatti óvintézkedések hetekre összezárták a családokat. Sok családban kényszerült otthon maradni mindkét szülő, nyakukon a home office lehetőségével, valamint az összes gyermek, akikkel szintén foglalkozni kell, hogy ne essen szét a mindennapi rutin.

 

A home office lehetősége jónak tűnt, de minden szülő érzékeli, hogy otthonról, számítógépről, telefonon keresztül dolgozni – miközben egy-két-három gyermek csimpaszkodik az ember lábába, derekába, és külön kívánságait közli – embert próbáló feladat. Az édesanyák és édesapák is fejlesztik a mosdóban, a fürdőszobában,  notebookal, telefonnal való bújócska nevű, régen olyan egyszerűnek hitt játék tudományát.

A gyerekek most látják a szülőkön, hogy valami történik, valami más. Meg kell velük beszélni, hogy most otthon maradtunk, de ennek oka van. A gyerekek nem buták, nyíltan beszélni kell velük.

Első körben nem árt lelkileg és testileg felkészülni arra, hogy ez az állapot hosszan tarthat majd, és elfogadni azt, hogy egyik napról a másikra megváltozott az életritmusunk.

Mivel nehéz helyzetben vannak az óvodás korú gyermekek aktívan dolgozó szülei, hiszen őket még el kell látni, emellett nevelni és fejleszteni is. Ezért gyakorlati tanácsokat adunk szülőknek ahhoz, milyen napirendet alakítsanak ki, milyen foglalkozásokkal tarkítsák az együtt töltött időt óvodás korú gyermekeikkel.

Kell egy jó napirend!

Elsősorban egy napi rendszert kell felállítani, semmiképpen nem játszik itt a délig alvás lehetősége. Mindenképpen olyan módon kell ezt betartani, ahogy a gyermekek az óvodában is működnek, ebbe belefér a reggeli mozgás, a délelőtti játékos foglalkozások, meseolvasás, közös éneklés lehetősége.

Az iskolakötelesekkel a színekről, számokról, alapvető tudnivalókról beszélgessünk, például, mi a szülők neve, foglalkozása, hol élünk. Fontos a térbeli fogalmak, időviszonyok folyamatos gyakorlása.

Óvodapedagógusaink zárt Facebook-csoportokon keresztül a szülők számára, a gyermek személyiségét, érdeklődését és egyéni képességeit ismerve ajánlanak olyan játékos tevékenységformákat, élményszerzési lehetőségeket, amelyeket a szülők gyermekükkel együtt otthonaikban is megvalósíthatnak.

Ajánlott piktogramos kis naptárt készíteni a gyerekekkel, amely ábrázolja a napi aktivitásokat, hogy a gyerek is könnyen tudja követni az aktuális feladatokat. Nyírni, ragasztani és rajzolni pedig mindig le lehet ülni. Míg a gyerek kreatív tevékenységgel foglalja el magát, a szülő tud online dolgozni.

Fontos a délutáni pihenés!

Roppant nagy szerepe és fontossága van az óvodáskorú gyermekeknél a délutáni pihenőnek. Nem kell feltétlenül aludnia a gyereknek, de ilyenkor nyugalomnak kell lennie, és pár órás pihenőt elrendelni egy besötétített szobában. Lehet halkan mesélni, értelmes mesét nézni, vagy gyerekjógázni is, kinek-kinek lehetőség szerint. A délután pihenő alatt pedig a home office-ban dolgozó szülő el tudja végezni teendőinek egy részét.

 Be kell kapcsolni a gyereket a házimunkába!

Ezen korú gyerekeknél például nagyon jó grafomotorikai készségfejlesztésnek számít a kimosott, megszáradt ruhák összehajtogatása. A szemetet is közösen ki lehet vinni, rögtön utána a gyerekek már tudják, hogy kezet kell mosni. Közben ki lehet menni az udvarra, növényekről, állatokról beszélgetni.

 

Napirend

  8:00 -   9:00  Reggeli rutin: ébresztő, reggeli,

                        fogmosás, átöltözés,

                        ágyrendbetétele

  9:00 - 12:00  Játék, kreatív tevékenység, mozgás,

                        levegőzés

12:00 - 15:00  Ebéd, délutáni pihenő, mesenézés

15:00 - 16:30  Uzsonna, napi házimunka elvégzése

                       közösen

16:30 - 18:30  Kreatív tevékenység, játék, mozgás,

                       levegőzés

18:30 - 20:00  Esti rutin: Vacsora, fürdés, fogmosás

20:00 - 21:00  Fekvés, meseolvasás, lámpaoltás

 

Ha tartjuk a napirendet, elkerülhető a felfordulás, és sokkal kisebb zavart okoz az otthoni munkavégzés a gépezetben.

Ám ne feledkezzünk meg a következetességről sem. Ha az alapok már megvannak, ugyanakkor fontos, hogy be is tartsuk őket. És ehhez még nagyon fontos a türelem.

 

                                                            Nagy Éva 

                                                      intézményvezető
<<< Korábbi híreink >>>