Bemutatkozás | Híreink | Csoportok | Bölcsőde
Tehetségműhely | Alapítványok | Szervezeti felépítés
HÍREINK

Óvodai beszoktatás
2011. szeptember 14.
Megtekintve 920 alkalommal
„A gyermek a miénk is, az enyém, a tied, mindannyiunké.”
(Hermann Alice)

 

2011.09.01.

Óvodai beszoktatás

 

 

„A gyermek a miénk is, az enyém, a tied, mindannyiunké.”
(Hermann Alice)

 

Az én gyerekeim már rég kinőttek az óvodáskorból, de nagyon jól emlékszem erre az időszakra. Az óvodába lépés előtt, egész nyáron lázban égett az egész család.

Óvónőként minden évben átélem a leendő ovisok szüleinek aggodalmait.

Óvodánként más-más szokások alakultak ki a beszoktatással kapcsolatban. Az azonban biztos, hogy óvónőknek és szülőknek is feladatai vannak, mert csak így lesz zökkenőmentes az új környezetbe való beilleszkedés. Az együttes beszoktatás a mi óvodánkban is jól működik.

 Szeretnék kiemelni néhány óvónői illetve szülői feladatot!

 

Az óvónő feladatai:

 

 • A beíratáskor a szülők megkapják az óvodai Házirend rövidített változatát, majd értesítést kapnak arról, hogy gyermekük felvételt nyert óvodánkba.
 •  Még a nyár folyamán megtörténik az első találkozás, a családlátogatás, amikor meglátogatjuk a leendő ovisokat, ismerkedünk velük és az otthoni környezetükkel, megismerkednek az óvónőkkel. A gyerekek megkapják az óvodai jelüket. Nyáron ők is bármikor, többször bejöhetnek játszani. (Nagyon jó, ha a szülők élnek ezzel a lehetőséggel.)
 •  Az első szülői értekezleten megismerkednek az óvodánk programjával, teljes házirendjével, praktikus tanácsokat kapnak a szeptemberi óvodakezdéshez.
 • Felkészítjük a "régi" ovisokat az újak fogadására, megbeszéljük, hogy mire számíthatunk (sírás, bepisilés, a kicsik sok törődést igényelnek kezdetben, a nagyobbak segítsenek az ismerkedésben, stb.).

Amikor szeptemberben elérkezik a NAGY NAP, nálunk úgy szokás, hogy kolléganőmmel, a dajka néninkkel, mind a hárman egész nap dolgozunk, amíg szükséges. (A beszoktatás után, heti váltásban.) Az első napok, hetek, nagy izgalommal, sírással telnek az óvodában. A gyermek a szülőtől való”elszakadása”, igen sok szülőt, gyereket ”megvisel”. Az újdonságok, az első kedvező benyomások befogadására a gyermek nagyobb hajlandóságot mutat, ha megnyugszik, biztonságban érzi magát. Itt van nagy szerepünk! Itt teszünk tanúbizonyságot szakmai szeretetünkről, tudásunkról!

 

Ebben az időszakban

 A szülők teendői:

 • A nyár folyamán beszélgessetek sokat az óvodáról, pozitív érzelmeket közvetítve.
 • Még a beszoktatás előtt jó, ha körül néztek az óvoda környékén, az óvoda udvarán - többször.
 • Jó, ha megbeszélitek a leendő óvó nénivel a beszoktatás módját: hányra menjetek, ami nem zavarja a csoport életét és segíti gyermeketek beilleszkedését a közösségbe.
 • Tájékozódjatok a csoportban kialakított szokásokról.
 • Ha már teljes napot tölt gyermeketek az óvodában, törekedjetek arra, hogy mindig valós dolgot állítsatok. Ha megígéritek, hogy délben jöttök érte, akkor az úgy legyen! Az ígéretek be nem tartása félelmet kelt a gyermekekben, bizonytalanná teszi őket.
 • Érdeklődjetek, hogyan telt a nap, beszélgessetek róla otthon!
 • Ajánlani tudom, ha lehetőségetek van rá, kezdetben ébredés után azonnal legyetek az oviban, mert a gyermekeknek nagyon hosszúnak tűnik az az idő, amit távol kell tölteniük szüleiktől. Később az érkezés idejét fokozatosan ki lehet tolni.
 • A gyermek minden érzelmi megnyilvánulása elfogadható. Tapasztalatunk szerint azonban tudatosítani kell, hogy előbb, vagy utóbb egyedül kell ott maradniuk az óvodában! A bölcsiből jött gyermekeknek egy kicsit könnyebb a helyzetük, ők már átestek a beszoktatás nehézségein. Ezekben a hetekben igyekszünk megismerni minden gyermeket, információkat gyűjtünk a szülőktől. Próbáljuk kipuhatolni, hogy melyik gyermekhez, milyen úton tudunk legeredményesebben közel kerülni.
 • Legnehezebb a délutáni alvás elfogadtatása a gyermekekkel. Van aki még az ágyra sem hajlandó leülni, nem hogy lefeküdni. Volt olyan ovisom, aki hetekig az ölembe aludt, mire végre lefeküdt az ágyába. Vannak, akik ülve sírdogálnak az ágyukban, aztán a fáradságtól eldőlve elalszanak. Vannak, akik egyáltalán nem tűrnek semmiféle testközelséget velünk. Igyekszünk minden gyermeknél kipuhatolni, mi nyugtatja meg leginkább: hátát, fejét simogatjuk, fogjuk a kezét stb. Egy alvós állatka, "szopóka" a gyermekek többségének biztonságot ad és elalszik.

 

Kollegáim, munkatársaim nevében is boldog óvodáskort kívánok minden kis óvodásnak!

Gáti Sándorné, Erzsike óvó néni
Korábbi híreink:
2011. szeptember 07. - Szülői értekezletek
2011. szeptember 06. - Már Budapestre is eljutott
2011. augusztus 30. - Kedves gyerekek! Tisztelt szülők!
2011. június 15. - Köszönetet mondunk
2011. június 06. - Manók-háza drámajáték Tehetségműhely hírei