KÖSZÖNTŐ

Szeretettel köszöntjük önöket a Mese-Vár Óvoda és Bölcsőde honlapján. Reméljük a honlap segítségével több információt, átfogóbb képet kapnak intézményünkről. Büszkék vagyunk az itt folyó pedagógiai munkára, a kultúrált környezetre, gyermekeinkre. Köszönjük a sok segítséget, amit a várostól, a szülőktől, támogatóktól kapunk.

Mese-Vár Óvoda és Bölcsőde

HÍREINK

INTÉZKEDÉSI TERV A 2020/2021. NEVELÉSI ÉVBEN A MESE - VÁR ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE INTÉZMÉNYBEN A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN ALKALMAZANDÓ ELJÁRÁSRENDRŐL
2020. szeptember 08.
Megtekintve 130 alkalommal
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2020. szeptember 7-én kiadott intézkedési terv alapján (2. verzió) módosítottuk az intézményünkre vonatkozó eljárásrendet, amely a járványügyi megelőzési szabályok változásának függvényében a továbbiakban is módosulhat, változhat.

 AZ INTÉZMÉNY LÁTOGATÁSA, RENDEZVÉNYEK

1.1    Intézményünket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek látogathatja! A nevelésben, illetve az intézmény működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vehet részt.

1.2    Az a gyermek vagy pedagógus, aki bármilyen betegség miatt otthon maradt, a háziorvos, a kezelőorvos igazolásával, vagy kórházi zárójelentéssel jöhet újra az intézménybe. Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó határozatot szükséges bemutatni!

1.3 A külföldről való hazautazás esetén a                          családoknak a mindenkori járványügyi                      megelőzési intézkedések protokollját kell                  követniük, és erről az óvodát értesíteni.

1.4. Az intézmény területére a szülők és külső partnerek kizárólag szájmaszkban, lábzsákkal léphetnek be, melyet a távozásig kötelesek viselni! Egy gyermekkel csak egy szülő jöhet be az épületbe.

1.5. A zsúfoltság megelőzése érdekében a nevelési év folyamán, mind az intézmény területén, mind az intézmény épülete előtt az alábbi szabályokat kell betartani: a gyermekek átadása/átvétele a legrövidebb időn belül történjen, ezért kérjük mielőbb elhagyni az épületet és a játszóudvart, illetve az intézmény területén belül kerüljék a csoportosulást, hosszas beszélgetést.

1.6. A szülők személyes megjelenésével járó szülői értekezletek csak a járványügyi előírások betartása mellett tarthatók meg.

EGÉSZSÉGÜGYI SZEMPONTBÓL BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET KIALAKÍTÁSA

 

2.1 Az intézmény bejáratánál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt biztosítunk, melyre ezúton hívjuk fel a szülők figyelmét. Az intézménybe érkezéskor minden belépő fertőtlenítse a kezét.

2.2 A személyi higiénés alapvető szabályokról a gyermekek – az adott korosztálynak megfelelő  

      szintű – tájékoztatást kapnak. A gyermekekkel meg kell ismertetni a „köhögési etikettet”:   

      papírzsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, majd a használt zsebkendő kukába dobása és alapos szappanos kézmosás. Ebben kérjük a szülők együttműködését is!

2.3 A gyermekek otthonról játékot nem hozhatnak be az intézménybe, kivétel 1 db alvós „nyunyóka”, melyet lehetőleg hét elején hozzanak be és hétvégén vigyenek haza.
A következő héten kimosva, fertőtlenítve hozhatják újra a gyermekek.

2.4 A gyermekek ágyneműjét hetente kell hazavinni és hét elején kimosva, fertőtlenítve visszahozni.

2.5 A különböző felületekre került vírus inaktiválása érdekében fokozottan ügyelünk az intézmény tisztaságára, a napi többszöri fertőtlenítő takarítás (csoportszobákban, a folyosókon és egyéb helyiségekben) elvégzésére. A fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek (asztalok, székek, az ajtó-, és ablakkilincsek, korlátok, villany-, és egyéb kapcsolók, mosdók csaptelepei, WC lehúzók, stb.) valamint a padló és a mosható falfelületek vírusölő hatású szerrel fertőtlenítésre kerüljenek.

2.6 A takarítást, fertőtlenítést úgy szervezzük meg, hogy az a gyermekek, egészségét ne           veszélyeztesse.

2.7 Zárt térben a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet fordítunk a rendszeres, természetes szellőztetésre, mely vonatkozik minden zárt térre, így a csoportszobák mellett a folyosókra, valamint az egyéb helyiségekre is. A helyiségek ablakait az időjárás függvényében, lehetőség szerint nyitva tartjuk.

 

ÉTKEZTETÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

 

3.1 Fokozottan figyelünk az étkezés helyszínének tisztaságára, a rendszeres fertőtlenítésére.
A  felületek tisztításakor ügyelünk a környezet vírusmentességének megőrzésére,
a  munkafolyamatok megfelelő szétválasztásával, valamint gyakoribb fertőtlenítéssel.

3.2 Étkezés előtt és után kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek alapos szappanos kézmosására vagy kézfertőtlenítésére.

3.3 Az étkezések előtti és utáni mosdóhasználatot úgy szervezzük meg, hogy a csoportok keveredése elkerülhető legyen.

3.4 Rendkívül fontosnak tartjuk a gyermekek által használt tányérok, evőeszközök, poharak, stb. megfelelő hatásfokú fertőtlenítő mosogatását, a tiszta evőeszközök, poharak, tányérok, cseppfertőzéstől védett tárolását (önkiszolgáló rendszerben történő tálalásnál
az evőeszközök, tányérok, poharak gyermekek általi tapogatásának elkerülését).

 

A GYERMEK HIÁNYZÁSÁNAK KEZELÉSE

 

4.1 Annak a gyermeknek az óvodai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, stb.) vagy például immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással (szakvéleménnyel) rendelkezik, és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak tekintjük. Igazolt hiányzásnak tekintendő továbbá, ha a gyermek hatósági karanténba kerül, a részére előírt karantén időszakára.

4.2 A gyermek távolmaradásával kapcsolatos valamennyi szabály, a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletben, valamint intézményünk házirendjében foglaltak szerint érvényes, azok betartása szerint szükséges eljárni.

 

TEENDŐK BETEG SZEMÉLY ESETÉN

 

5.1 Amennyiben egy gyermeknél, illetve az intézmény bármely dolgozójánál fertőzés tüneteit észleljük, haladéktalanul elkülönítjük.

5.2 Az alábbi tünetekkel rendelkező gyermekek             elkülönítése szükséges, ugyanis                                 koronavírusra utalhatnak a panaszok:

- láz

- köhögés

- nehézlégzés

- hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya

- kevésbé specifikus tünetek, de szintén elkülönítésre van szükség: fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés.

Gyermek esetén a szülő/gondviselő értesítéséről is gondoskodunk. Az értesítést követően a szülőnek kötelező minél hamarabb hazavinnie a gyermeket! A mindenkori járványügyi megelőzési intézkedések protokollja szerint értesíteni kell a háziorvost, és az ő utasításait követni.

5.3 Kérjük a szülőket, hogy amennyiben gyermeküknél a koronavírusra utaló tüneteket észlelnek, az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) aktuális eljárásrendje alapján gondoskodjanak orvosi vizsgálatról.

5.4 A szülő köteles az intézményt értesíteni, ha a gyermekénél koronavírus-gyanú, vagy igazolt fertőzés áll fenn!

5.5 Ha a beteg (koronavírussal fertőzött gyermek) legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 10 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó. Tünetmentes fertőzöttek izolációját a fertőzés igazolása utáni 10. napon lehet feloldani.

5.6 A gyermek az óvodába – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza!

 

Derecske, 2020. szeptember 8.

 

Nagy Éva 

 intézményvezető

 
<<< Korábbi híreink >>>